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PART A 
ENFORCEMENT DATE OF THE COMPANIES ACT 2016 AND 

TRANSITIONAL ISSUES 

 

 

1. Please clarify if the entire Companies Act 2016 will be effected on 31 

January 2017 or only the six services in MyCoid 2016 will be effected on 31 

January 2017? 

Answer: 

Once enforced on 31 January 2017, all provisions in the Companies Act 2016 will take 

effect except section 241 and Division 8 of Part III. The six services under MyCoID is 

to facilitate the incorporation of companies under the new Act and related matters. 

 

2. What is the procedure for filing Annual Returns for companies having 

AGMs prior to the commencement of the Companies Act 2016? 

Answer: 

(a) For companies having AGM before 31 January 2017, the companies are 

required to submit the AR in accordance with the requirements under the 

Companies Act 1965. 

 

(b) With the exception of companies having the anniversary of the 

incorporation date on 31 January 2017, companies with anniversary of 

incorporation in January 2017 are not required to submit the Annual Return 

in 2017 as the Companies Act 2016 has yet to take effect. Such companies’ 

first submission of Annual Return in compliance with the new Act will only 

happen in 2018. 

 

 

3. With the decoupling of Financial Statements and Annual Returns 

submission, what will happen to the Financial Statements which have not 

been finalized and filed to Companies Commission Malaysia for previous 

years?    

Answer: 

Companies are still required to fully comply with the provisions under section 169 of 

the Companies Act 1965 in line with the transitional provision under subsection 

620(4) of the Companies Act 2016. 
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Transitional Provisions Relating to Abolition of Nominal Value 

 

4. Is a company which has no Share Premium account or Capital 

Redemption Reserve required to submit notification under subsection 

618(8) or (9) with the Registrar? (updated on 31 January 2019) 

Answer: 

Such companies may submit such notification. If no notification is submitted the 

Registrar will invoke subsection 618(10) of the Companies Act 2016 at the end of the 

period referred to under subsection 618(8).  

 

5. What is the period for lodging this notification? (updated on 7 

March 2019) 
 
Answer: 

 
Pursuant to subsection 618(8), a company is required to submit the notice at any 

time before– 
(a) the date it is required to lodge its annual return after the end of the period 

referred to under subsection 618(3); or 

(b) the expiry of 180 days after the end of the period referred to under 
subsection 618(3),  

whichever is the earlier. 

 
However, it is advisable for a company to adhere to the following lodgement timeline 

provided the lodgement of the notice is in compliance with the requirements stated 

in subsection 618(8) of the CA 2016. 

 

Anniversary Date Lodgement Period 

Company having anniversary date on or 
before 30 June 2019 

31 January 2019 till 30 April 2019 
 

Company having anniversary date on or 
after 1 July 2019 

2 May 2019 till 31 July 2019 
 

 

 

6. If a company has an amount standing to the credit of its share 

premium account and/or capital redemption reserve as at 30 January 2019, 
can the company lodge its annual return before submitting the notification 

under section 618(8) of the CA 2016 to the Registrar? (updated on 7 March 
2019) 
 

Answer: 
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No. The company is required to submit the notification under section 618(8) of the 
CA 2016 before submitting the annual return to the Registrar if the company has 

share premium and/or capital redemption reserve (CRR) balances as at 30 January 
2019. 

 
 
7. If a company does not have any amount standing to the credit of its 

share premium account and/or capital redemption reserve as at 30 January 
2019 or never had these accounts, can the company lodge its annual return 

without submitting the notification under section 618(8) of the CA 2016 to 
the Registrar? (updated on 7 March 2019) 
 

Answer: 
 

Yes. The company has the following options: 
 

1. Submit the notification of its share capital pursuant to section 618 of the 

CA 2016 before lodging its annual return to the Registrar; or 

2. Do not submit the notification of its share capital pursuant to section 618 

of the CA 2016 to the Registrar. However, if the company chooses not to 

submit the notification pursuant to subsection 618(8) of the CA 2016, 

Registrar will invoke subsection 618(10) of the CA 2016 after the expiry 

of the 180 days period as stated in subsection 618(8) of the CA 2016.  

 
The annual return can be submitted and it must at all times comply with the time 

period for submitting the annual return to the Registrar under section 68 of the CA 
2016. 

 

8. What is the value of the shares to be included in the annual return 
(AR) lodgement? (updated on 7 March 2019) 
 

Answer: 
 

If the anniversary of a company’s incorporation date falls on or before 30 January 
2019, the value of the shares to be disclosed in the AR should not include share 
premium and/or capital redemption reserve amount. 

 
If the anniversary of its incorporation date of a company falls on or after 31 January 

2019, the value of the shares in the AR should be inclusive of the share premium 
and/or capital redemption reserve. 
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9. What information should the company provide on its Equity Structure 
as at 30 January 2019? (updated on 7 March 2019) 

 
Answer: 

 
The company is required to provide information on its share premium and/or capital 
redemption reserve (“CRR”) accounts (wherever applicable) during the 24 months 

period as follows: 
 

NO TERMINOLOGY REMARKS 

1 Balance as at 30 January 2019 (RM) This is the balance as at 

30 January 2019 
pertaining to the 

unutilised share premium 
and/or CRR after 
deducting all utilisation 

during the 24 months 
period ending 30 Jan 

2019. 
 
If the company never 

had any share 
premium/CRR account or 

has fully utilised its share 
premium and/or CRR 
during the 24 months 

period, please state 
“NIL”. 

 

2 Utilised as at 30 January 2019 (RM) The information should 

be reflective of the 
amount of share 
premium and/or CRR 

utilised during the 24 
months period from 31 

Jan 2017 to 30 Jan 2019.  
 

If the company never 
had any share 
premium/CRR account or 

has never utilised its 
share premium and/or 

CRR amount during the 
24 months period, please 
state “NIL”.  
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10. Is there a deadline or 'cut-off date' for the submission of documents 

regarding the company's share capital adjustment under subsection 618(8) 

or (9) (Notice of Share Capital)? (updated on 10 March 2023) 

Answer: 

Yes, pursuant to subsection 618(8), a company may file with the Registrar a notice 

of its share capital— 

(a) at any time before— 

 

i. the date on which the company is required to submit its annual return after 

the end of the period mentioned under subsection (3); or 

ii.  the expiry of 180 days after the end of the period mentioned under subsection 

(3), 

whichever is earlier; or 

(b) in such longer period as the Registrar may allow, if he thinks fit in the 

circumstances of the case. 

The last day to submit is 31 December 2021 as permitted by Registrar. However, if 

there is a need for the company to make any amendments to the register at SSM 

after that date, the company may consider to make amendments to the SSM register 

through section 602 of CA 2016. 

 

11. If as a result of the omission, and a company intends to make a 

submission under the requirements of subsection 618(8) or (9), ie Notice of 

Share Capital after 31 December 2021, what are the documents that need to 

be submitted together with section 602 Form? (updated on 10 March 2023) 

Answer: 

The company requires to submit the following documents: 

(a) Section 602(1)(c) – select “by reason of an omission or misdescription it has 

been duly completed”; 

(b) Annexure Statement by Company On Its Share Capital (include the attachment 

"annexure section 618(8) / (9) (Notice of Share Capital)"; 

(c) Statutory Declaration. 
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12. Filing under section 602 requires the submission of documents with 

a registration fee. Will the fee charged under section 602 also apply to the 

filing requirements of subsection 618(8) or (9) (Notice of Share Capital)? 

(updated on 10 March 2023) 

Answer: 

Yes, a fee of RM300 is applicable for application to rectify the register under section 

602. 

 


